Crémant de Bourgogne

Crémant de Bourgogne
Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne

De frisse, mousserende wijnen uit Bourgondië danken hun bestaan aan de champagne. 


De Crémant de Bourgogne is een jonge, frisse en levendige wijn met een witte of een roze kleur. Alleen mousserende wijnen uit Bourgondië die volgens een traditionele methode worden gemaakt, mogen de appellation Crémant de Bourgogne voeren. In de hoogste categorie worden ze gemaakt van minimaal 30% Chardonnay en maximaal 70% Pinot Noir. De tweede categorie staat ook Gamay-druiven (maximaal 20%) toe, evenals Aligoté-, Melon- en Sacy-druiven.

De Crémants danken hun bestaan aan de champagne, waarvan het ontstaan in 1668 wordt toegeschreven aan Dom Pérignon. Rond 1820 gingen enkele pioniers in de Bourgogne aan de slag met de productie van de mousserende wijnen:

  • Maarschalk Marmont, geboren in Châtillon-sur-Seine, erfde in 1818 een wijngaard van 16 hectaren van zijn familie. Hij liet wijnstokken overkomen uit de champagne, vroeg advies aan Maison Moët in Épernay, experimenteerde met eigen mousserende wijnen en introduceerde suikerbieten in de Châtillonnais om de suiker te produceren die hij nodig had voor zijn Crémants.
  • Isidore Roze maakte in 1826 in Tonnerre een mousserende witte wijn. Hij richtte in 1828, samen met enkele anderen, het eerste huis voor “champagnisatie” in de Tonnerrois op.
  • François-Basile Hubert was afkomstig uit een kuipersfamilie uit de Champagne. Hij gaf gehoor aan een oproep van de gebroeders Petiot, wijnmakers uit Bourgondië, om te komen helpen bij het omzetten van hun witte wijn naar mousserende wijn. Hij startte in 1830 in Rully een eigen wijnhuis waar hij enkel mousserende wijnen maakte.
  • De gebroeders Petiot brachten, met hulp van François-Basile Hubert in 1826 hun eerste “Fleur de Champagne Qualité Supérieure” op de markt.

Aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw nam de productie van Crémant sterk toe.

In eerste instantie duidde de term Crémant op een champagne met de helft minder druk; dus een lichter, crème-achtig schuim. Vanaf 1975 geldt de term Crémant voor alle mousserende AOC-wijnen die niet afkomstig zijn uit de Champagne. Op de Crémant de Bourgogne staat ongeveer 6 bar druk. Bij het openen van de fles, kan de kurk met een snelheid van 50 km/uur losschieten.

De Crémant de Bourgogne wordt op zeer veel plaatsen in Bourgondië gemaakt: 55 gemeenten in de Yonne, 91 in de Côte d’Or, en 154 in de Saône-et-Loire. In totaal gaat het om circa 2.760 hectare aan wijngaarden. Een aantal producenten van Crémant de Bourgogne biedt een arrangement aan voor bezoekers die hun wijnen willen proeven en meer achtergrondinformatie wensen:

  • Maison Veuve Ambal
  • Maison Bailly Lapierre
  • Maison Louis Bouillot à l’imaginarium
  • Domaine Brigand à L’Ampélopis

Op het etiket wordt aangegeven hoeveel suiker de Crémant bevat:

  • Brut nature: minder dan 3 gram/liter.
  • Extra brut: 0 tot 6 gram/liter.
  • Brut: minder dan 12 gram/liter.
  • Extra dry: tussen 12 en 17 gram/liter.
  • Sec: tussen 17 en 32 gram/liter.
  • Demi-sec: tussen 32 en 50 gram/liter.

Geadviseerd wordt om, aan tafel, de Crémant gekoeld (6 tot 9 graden) te drinken. Als aperitief of bij het dessert mag het een paar graden koeler. In smalle wijnglazen, flûtes, blijven de bubbels het langst in stand.

Bron: ©Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne.