Basiliek Sainte-Marie-Madeleine in Vézelay

Basiliek Sainte-Marie-Madeleine in Vézelay
89450, Vézelay

Beroemd dankzij de relikwieën van Maria Magdalena.


De 1000 jaar oude basiliek van Vézelay, bovenop de eeuwige heuvel (“la colline éternelle”), dankt z’n bekendheid aan de relikwieën van Marie Magdalena. Daarnaast is het een prachtige bouwwerk dat, samen met de heuvel waarop het ligt, in 1979 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard.

Aanvankelijk stond er op de plek van de basiliek een kerk van een benedictijnerabdij die in 858 was gesticht door Badilo, een uit Cluny afkomstige monnik. Twee eeuwen later verklaarden de monniken dat Badilo destijds de relikwieën van Maria Magdalena had meegebracht naar Vézelay. Ook werden er wonderbaarlijke genezingen gemeld. Maria Magdalena, een leerling van Jezus, was aanwezig bij zijn kruisiging. Zij was de eerste die zijn lege graf ontdekte en Jezus zag na de opstanding.

Door deze berichten groeide Vézelay uit tot een druk pelgrimsoord. Aan het begin van de 12e eeuw werd er een nieuwe Romaanse abdijkerk gebouwd. Maar in 1279 claimde Saint Maximim in Zuid-Frankrijk al vanaf 1279 de resten van Maria Magdalena te hebben. Volgens de overleveringen heeft Marie Magdalena in de laatste decennia van haar leven in Zuid-Frankrijk gewoond.

Na het nieuws uit Zuid-Frankrijk nam de belangstelling voor Vézelay af. De monniken vertrokken in de 14e eeuw en hun klooster takelde af. Een aantal eeuwen later werden de relikwieën in Vézelay overigens door de Hugenoten verbrand. In de 19e eeuw werd de kerk gerestaureerd. De pelgrims keerden terug toen Vézelay in 1876 een nieuw relikwie van Maria Magdalena kreeg. Sinds 1920 is de Sainte-Marie-Madeleine officieel een basiliek.

Vézelay is nog altijd een belangrijke halte voor de pelgrims vanuit het noorden. Tevens is dit het vertrekpunt voor de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella (1.700 kilometer), naar Assisi (1.500 kilometer) en naar Autun (178 kilometer). Maria Magdalena is de heilige aan wie men bescherming en moed vraagt voor een zware tocht of een spirituele reis. In 1146 werd vanuit Vézelay opgeroepen tot de tweede kruistocht en in 1189 was dit het vertrekpunt voor de derde kruistocht.

De bouw van de kerk in de 12e eeuw is begonnen in Romaanse stijl, maar ging na verloop van tijd verder in gotische stijl. het timpaan, de sculptuur boven het middenportaal die de verkondiging van het geloof weergeeft, wordt gezien als een meesterwerk. Vanwege de ligging van de basiliek op de heuvel en de hoge vensters komt er veel licht binnen. Op 21 juni, bij de zonnewende, is het er altijd extra druk. Wanneer op die dag de zon z’n hoogste punt aan de hemel bereikt, vormt het licht dat via de vensters binnenkomt precies in het midden van de basiliek een pad; de weg van het licht.

De basiliek is gedurende het gehele jaar geopend van 8.00 tot 20.00 uur. Van dinsdag tot en met vrijdag is hij al om 7.00 uur ’s ochtends open.